AUD/USD Outlook Mingguan 6-10 November 2017

Minggu lepas (30/10 – 3/11) AU tidak dapat close dibawah harga terendah minggu sebelumnya (23-27/10) iaitu 0.7624. Harga terendah AU pada minggu lepas hanya 0.7638 dan close pada 0.7649 dan Candlestick mingguan berbentuk ‘Inverted Hammer”.

Why I said it more to ‘inverted hammer’ instead of ‘shooting star’ adalah kerana ia betul-betul berlaku di Zone Psychology atau Zone Support/Buyer opportunity. Tetapi di TF Daily, overall AU masih di dalam mood Bearish Trend.

Minggu ini saya menjangkakan pergerakan market akan bergerak disekitar RZ2 / R1 dan SZ1/SZ2 (RZ = Resistance Zone / SZ = Support Zone).

Pergerakan AU minggu ini banyak bergantung kepada ‘RBA Rate Statement’ yang akan dikeluarkan pada hari Selasa (7/11/2017). Cash Rate dijangkakan akan kekal pada 1.50% so ia tidak akan memberi impak yang besar/lama kepada AU. Namun sebarang keputusan yang tidak dijangka akan menyebabkan pergerakan yang besar. Jika RBA Statement ‘hawkish’ AU dijangka akan naik ke RZ1/RZ2 sebelum membuat penurunan semula mencari SZ1 / SZ2. Namun jika Cash Rate kekal dan RBA Statement lebih kepada Dovish, price dijangka akan terus turun.

Trade opportunity saya lihat more to swinging. With current price berada di tengah-tengah antara upper/lower trendline. Kalau hari Isnin harga close dan ada rejection di dalam area SZ1 atau pada BRN 0.07600, untuk jangka masa pendek saya akan cuba buy dan TP disekitar ZP/Current price atau pada BRN 0.7700. Kemudian standby untuk counter sell di RZ1 / RZ2 dan Take Profit (TP) SZ1 / SZ2.

Tetapi jika harga naik ke RZ1 / R2 just sedia untuk Sell sahaja. Apa-apa pun, ia cuma jangkaan dan tiada yang pasti, kerana market bukan kita yang punya

Dalam pada itu jangan lupa untuk periksa high impact news yang berkaitan dengan pair AU di www.forexfactory.com