Horayy..sampai di Everland akhirnya

Sudah jadi kebiasaan, kalau travel bersama anak-anak Taman Tema merupakan antara tempat yang wajib dikunjungi. So hari ke-tiga di Seoul, kami sekeluarga telah pergi ke Everland yang terletak lebih kurang 1 jam perjalanan menggunakan bas dari Seoul. Everland merupakan salah satu tarikan utama di Seoul selain daripada Lotte World. Ia merupakan taman tema yang terbesar di Korea Selatan. Antara tarikan utama di Everland ialah Zoo Topia, Europian Adventure, Magic Land,…

Continue Reading

4 Cara Review Hotel Sebelum Membuat Tempahan

Selamat bertemu kembali. Kali ini saya ingin berkongsi tips-tips untuk memilih hotel dengan lebih terperinci sebelum membuat tempahan. Bagi yang dah biasa melancong, entry kali ini mungkin bukan sesuatu yang baru bagi anda. Saya cuba untuk berkongsi bagaimana cara untuk review sesebuah hotel, keadaan dalaman & juga persekitaran hotel serta bagaimana cara nak dapatkan harga hotel yang berbaloi.   Anda mungkin pernah dengar beberapa website untuk membuat tempahan hotel seperti…

Continue Reading

7 Tips Untuk Memilih Lokasi Hotel

Cuti sekolah sudah nak bermula kan? Pasti ramai yang sudah merancang untuk melancong. Memilih hotel dan lokasi untuk tinggal semasa melancong kadang-kadang boleh membuatkan kita stress juga, apatah lagi kalau kita tak pernah pergi ke destinasi tersebut sebelum ini kan. Disini saya nak berkongsi sedikit tips memilih hotel dan lokasi untuk menginap ketika percutian bersama keluarga. Tips Memilih Hotel Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu diambil kira sebelum kita membuat…

Continue Reading

Bercuti Ke Disneyland Hong Kong

Sebut je pasal Disneyland pasti terbayang watak-watak kartun kegemaran kanak-kanak seperti Mickey Mouse, Winnie The Pooh, Donald Duck, Frozen, dan banyak lagi kan. Tapi jangan silap, Taman Tema Disneyland ni bukan saja tempat yang sesuai untuk kanak-kanak, saya pasti kalau anda pergi kesini silap2 bapa/mak budak lagi excited..haha. Kami empat beranak sempat mengunjungi Disneyland sewaktu lawatan ke Hong Kong, secara kebetulan tahun ni Disneyland Hong Kong merayakan ulangtahun yang ke-10.…

Continue Reading

Percutian Di Hong Kong

Pada asalnya kami tidak bercadang untuk bercuti ke Hong Kong, namun lebih kurang sebulan sebelum bertolak ke Guangzhou, kami membuat keputusan untuk terus pergi ke Hong Kong memandangkan jarak perjalanan dari Guangzhou ke Hong Kong hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam menggunakan tren. Kami menaiki tren Z817 yang bertolak dari Guangzhou East Railway Station pada pukul 1203hrs dan sampai di Hong Kong atau lebih tepat lagi stesen Hung Hom sekitar pukul…

Continue Reading

Jalan-Jalan Di Guangzhou

Sambungan daripada entri sebelum ini. Pada sebelah malam kami mengunjugi Canton Tower yang terletak di Haizhu District atau lebih tepat di Yuejiang Road West. Canton Tower merupakan menara TV yang tertinggi di China. Canton Tower juga terletak di CB D area dan dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang memenuhi metropolitan ini. Untuk sampai ke sini, kami hanya menggunakansubway dari hotel yang mengambil masa kurang daripada 30 minit menggunakan subway Line…

Continue Reading

Panduan untuk membuat JHA / JSA

Ok guys, anda singgah kat sini kerana ingin tahu bagaimana cara untuk buat JHA atau JSA kan? Don't worry, kali ini saya akan bincangkan, bagaimana cara untuk membuat JHA atau JSA dengan cara yang simple dan berkesan.  Apa itu Hazard Sebelum kita pergi lebih lanjut, mari kita refresh balik perkara asas iaitu hazard. Sebelum membuat JHA atau JSA, seseorang itu harus tahu dan faham apakah itu hazard. Secara ringkas, HAZARD merupakan…

Continue Reading

Panduan Untuk Buat HSE Plan

Kali ini saya ingin discus berkenaan dengan HSE Plan. Seseorang SHO ataupun safety officer mesti tahu bagaimana cara buat HSE Plan. Ini merupakan salah satu perkara asas seseorang safety officer kena ada.  Apa itu HSE Plan Sebelum kita berbincang lebih lanjut bagaimana cara buat HSE Plan, kita kena tahu telebih dahulu apa itu HSE Plan. Basically HSE Plan merupakan perancangan berkaitan dengan safety yang kita buat kat tempat kerja. Ia…

Continue Reading

eGUMIS – Cara Semakan Online Wang Tak Dituntut

Wang Tak Dituntut Sejak hampir 2 tahun ni, rakyat Malaysia heboh bila pak menteri memaklumkan ada berbilion wang tak dituntut oleh rakyat Malaysia yang disimpan oleh pihak kerajaan. Maka ramailah yang berpusu-pusu pergi ke pejabat Jabatan Akauntan Negara untuk membuat semakan. Manalah tahukan, kot-kot ada bilion-bilion duit atas nama kita yang tak sengaja tak dituntut :) Berita baiknya, mulai tahun 2020 ni, sempena Tahun Malaysia menjadi negara Maju, (Impian Wawasan…

Continue Reading

Percutian Di Bali Part IV

Hari ke 6 trip ke bali 2019 yang lalu, anak-anak sudah letih dan malas nak keluar dari hotel. So kami inform supir untuk batalkan jadual perjalanan hari untuk hari tersebut. Takpe la, boleh berehat di hotel dan pergi ke spa pula. Sebelah petang boleh juga pergi cari ole ole bali untuk dibawa balik ke Malaysia nanti.  Sebelah pagi, kami hanya lepak kat hotel. My wife sempat pergi ke Jasmine Spa…

Continue Reading

Contoh Surat Pengesahan Majikan – Untuk Apply Green Book

Akhirnya kita sudah melangkah ke tahun 2020. Tahun yang penuh dengan impian sesuai dengan Wawasan 2020. Tak apa la, kalau Malaysia masih tak dapat mencapai Wawasan negara maju pada tahun 2020 ni, yang penting wawasan diri sendiri tu kena ada.Sebagai pengamal keselamatan dan kesihatan pekerjaan, atau safety officer tentu sekali wawasan kita nak mendapatkan pengiktirafan daripada DOSH kan. Lebih glamour lagi dapatkan title Green Book atau Yellow Book holder. Saya…

Continue Reading

Kali Pertama bercuti ke Korea Selatan? 5 Perkara Ni Anda Wajib Tahu

Korea Selatan merupakan salah sebuah negara yang semakin popular dalam Masyarakat Malaysia. Samaada menjadi destinasi pelancongan atau populariti Kpop yang semakin menular sehingga ke seluruh pelosok dunia. Ramai rakyat Malaysia mula mengunjungi Korea Selatan untuk mengenali dengan lebih dekat mengenai negara ini. Tambahan pula, syarikat penerbangan kos rendah pula menawarkan penerbangan secara terus ke Seoul, Busan dan pulau Jeju hampir setiap hari. Post kali ini saya ingin berkongsi kepada anda…

Continue Reading

Percutian Di Bali Part III

Bedugul Trip - Tanah Lot Bali Tanah Lot merupakan antara tempat menarik di Bali yang wajib dikungjungi. Tidak sah jika berada di Bali dan tak berkunjung ke sini. Ia tertelak lebih kurang 1 jam setengah perjalanan dari area Kuta. Sewaktu berada di Bali, kami sempat singgah di Tanah Lot pada hari ke 4 kami di Bali. Apa yang menarik kat sini? Selain kuil yang terletak di pinggir laut, permandangan di…

Continue Reading

10 Jenis Perniagaan Tahun 2020 Yang Paling Top

Akhirnya kita melangkah ke tahun 2020. Bagi anak-anak yang lahir lewat 70an dan 80an pasti masih segar lagi di ingatan betapa hebat dan patriotik nya kita menyanyikan lagu 'Wawasan 2020' ketika sesi persekolahan dahulu. Dengan harapan agar Wawasan 2020 bukan sekadar impian. Kini yang pasti kita sudah di tahun 2020 dan Wawasan 2020 mungkin hanya tinggal impian. Tak kesah la Wawasan 2020 gagal atau tak, yang penting wawasan diri sendiri…

Continue Reading

Percutian Di Bali Part II

Beach Tour Hari ni kami check out dari The Bene Hotel. Petang nanti selepas melawat tempat menarik di Bali baru plan nak check in kat Hotel Grand Ixora. So, kami just simpan saja luggage di dalam kereta.Destinasi pertama kami pagi ni adalah menuju area Tanjung Benoa yang terletak di Nusa Dua. Tempat ini terkenal dengan aktiviti sukan air atau Water Sport aktiviti. Jika anda berkunjung ke Bali, tak sah jika…

Continue Reading

Percutian ke Bali Part I

Ujung tahun 2019, tanpa perancangan rapi dan selepas review tempat menarik di Bali, kami sekeluarga decided untuk pergi last minute. Susah juga plan nak cuti time cuti sekolah ni, sebab jadual keja mem yang ikut shift. Mahu tak mahu memang kena decide & beli tiket flight last minutes.Perjalanan kami bermula dengan penerbangan dari Miri ke Kuala Lumpur pada 14/12/19 menggunakan pesawat AirAsia dengan penerbangan AK5647. Pesawat berlepas 30minit lebih lambat…

Continue Reading
Close Menu