eGUMIS – Cara Semakan Online Wang Tak Dituntut

Wang Tak Dituntut Sejak hampir 2 tahun ni, rakyat Malaysia heboh bila pak menteri memaklumkan ada berbilion wang tak dituntut oleh rakyat Malaysia yang disimpan oleh pihak kerajaan. Maka ramailah yang berpusu-pusu pergi ke pejabat Jabatan Akauntan Negara untuk membuat semakan. Manalah tahukan, kot-kot ada bilion-bilion duit atas nama kita yang tak sengaja tak dituntut :) Berita baiknya, mulai tahun 2020 ni, sempena Tahun Malaysia menjadi negara Maju, (Impian Wawasan…

Continue Reading

Kesihatan Mental – Saringan Minda Sihat (DASS)

Apakah Kesihatan Mental? Kesihatan mental adalah situasi dimana seorang individu menyedari potensinya boleh berdaya tindak terhadap stres kehidupan, boleh bekerja dengan produktif dan boleh menyumbang kepada masyarakat. Macam mana nak tahu mental anda sihat ke tak? Anda boleh membuat saringan minda sihat diakhir artikel ini. Selain itu, kesihatan mental juga merujuk kepada: Cara kita berfikir, merasa & cara kita bertindak Cara kita menghadapi masalah & mengatasinya Cara kita berinteraksi dengan…

Continue Reading

Penduduk Rumah Panjang Tr Salin Cipta Sejarah

Sejarah Tercipta di Sarawak. Pertama Kali penduduk rumah panjang datang ke pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia untuk mendapatkan nasihat keselamatan kebakaran sebelum membina rumah baru. Seramai 16 Ketua Bilik yang di ketuai oleh Tuai Rumah Tr Salin Ak Abong ke Pejabat Zon 6 Miri berbincang mengenai keselamatan kebakaran rumah panjang. Perkara yang dibincangkan ialah seperti berikut. 1. Party wall 2. Wiring. 3. Jalan masuk. 4. Hydrant. 5. Bahan binaan.…

Continue Reading
3 Maut 26 Cedera Letupan di CityOne Megamall Kuching
Keadaan di lokasi letupan yang berlaku di CityOne Megamall Kuching

3 Maut 26 Cedera Letupan di CityOne Megamall Kuching

3 orang dilaporkan terbunuh manakala 26 orang lagi cedera apabila satu letupan yang berpunca daripada saluran gas di salah satu kedai makan telah meletup dalam komplek membeli belah CityOne Megamall di Jalan Song, Kuching pada sekitar pukul 3.30pm pada 4hb Disember 2018. Menurut Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Sarawak, En Khirudin Draman, 2 orang mangsa yang meninggal merupakan rakyat tempatan yang bekerja sebagai kontraktor yang mengubahsuai kedai makan tersebut manakala…

Continue Reading

PRU14 Sarawak akan menjadi penyelamat kepada Barisan Nasional?

Baik BN atau PH kedua-kedua pakatan parti ini memerlukan sokongan padu rakyat di Sabah & Sarawak untuk menguasai Putrajaya. 31 kerusi Parlimen terletak di Sarawak & 25 kerusi Parlimen di Sabah. Sebagaimana diuar-uarkan di media massa, kebanyakan pengundi di Malaysia Barat seolah-olah telah beralih sokongan kepada PH disebabkan telah bosan dengan cara pemerintahan BN. Begitu juga tidak kurang hebatnya sokongan rakyat kepada gabungan parti PH & WARISAN di Sabah. Mengikut…

Continue Reading

Sudah Claim RM500 Percuma Dari Kerajaan Untuk Anak Anda?

Anda sudah claim RM500 percuma dari kerajaan untuk anak anda? Jika belum jangan lepaskan peluang untuk dapatkan RM500 secara percuma daripada kerajaan ya. Macam mana cara nak dapatkan RM500 secara percuma ni?Jika anda mempunyai anak yang berumur 7 – 12 tahun, anda layak untuk mendapat RM500 secara percuma daripada kerajaan jika anda menyimpan di dalam SSPN1M dan akaun anak anda telah mencapai simpanan RM500 untuk tahun 2018.Apa itu SSPN1M?SSPN1M adalah…

Continue Reading

Cara Daftar dan Aktifkan Myasnb Online

Mungkin anda sudah tahukan, sejak pertengahan tahun 2017, ASB sudah meningkatkan sistem perkhidmatan mereka dengan memperkenalkan sistem Myasnb. Apa sebenarnya Myasnb ni? Ia merupakan portal atas talian untuk memudahkan urusan pengguna berkaitan dengan pelaburan amanah saham. Sebelum anda boleh menggunakan sistem tersebut anda kena daftar dan aktifkan akaun myasnb terlebih dahulu Kelebihan menggunakan MyasnbApa kelebihan atau kegunaan Myasnb ini? Dengan mengaktifkan portal Myasnb ini, anda boleh melakukan transaksi berikut di…

Continue Reading

Cara Menambah Pelaburan ASB Melalui Sistem Online Myasnb

Semalam saya berhajat nak pergi Bank salah satu agen untuk ASB untuk menambah sedikit pelaburan ASB. Sebelum pergi macam biasa saya akan text kawan saya yang kerja kat bank ni, samada sistem ASB ok ke tak. Ye la..kekadang bila dah sampai bank, sistem ASB down pula. Lebih kurang setengah jam kemudian baru kawan saya reply, dia kata dia cuti la pula. Jadi saya  batalkan la hasrat nak pergi bank. Hari…

Continue Reading

Happy New Year 2018 “Let His Name Lifted High”

It not to late to wish all of you Happy New Year. Finally, we made it into year 2018. Thank you to our mercy God. Bukan kerana kita sihat, atau bukan kerana kita kuat bahkan tidak sekali kerana kita bernasib baik, tetapi sesungguhnya atas Kasih Karunia Allah Bapa di Syurga sehingga kita dapat melangkah ke tahun baru 2018. Jika kita lihat disekeliling kita, mungkin ada antara orang yang kita kenal,…

Continue Reading

Anak Sarawak Bantu Dubai Cipta Rekod Baru Di Ambang Sambutan Tahun Baru 2018

Akhirnya secara rasmi kita sudah melangkah ke tahun 2018. Selamat Tahun Baru 2018, semoga tahun baru ini akan membawa kemakmuran, kesihatan, rezeki yang bertambah dan keamanan di seluruh dunia. Di kota-kota besar di seluruh dunia, bermacam acara yang dilakukan untuk menyambut ambang Tahun Baru. Pertunjukan bunga api atau cahaya berwarna-warni sudah pasti menjadi kemestian. Tahun 2018 ini, sekali lagi ibukota Dubai mencipta sejarah yang dicatatkan di dalam Guinness World Records…

Continue Reading
  • 1
  • 2
Close Menu