Panduan untuk membuat JHA / JSA

Ok guys, anda singgah kat sini kerana ingin tahu bagaimana cara untuk buat JHA atau JSA kan? Don't worry, kali ini saya akan bincangkan, bagaimana cara untuk membuat JHA atau JSA dengan cara yang simple dan berkesan.  Apa itu Hazard Sebelum kita pergi lebih lanjut, mari kita refresh balik perkara asas iaitu hazard. Sebelum membuat JHA atau JSA, seseorang itu harus tahu dan faham apakah itu hazard. Secara ringkas, HAZARD merupakan…

Continue Reading

Panduan Untuk Buat HSE Plan

Kali ini saya ingin discus berkenaan dengan HSE Plan. Seseorang SHO ataupun safety officer mesti tahu bagaimana cara buat HSE Plan. Ini merupakan salah satu perkara asas seseorang safety officer kena ada.  Apa itu HSE Plan Sebelum kita berbincang lebih lanjut bagaimana cara buat HSE Plan, kita kena tahu telebih dahulu apa itu HSE Plan. Basically HSE Plan merupakan perancangan berkaitan dengan safety yang kita buat kat tempat kerja. Ia…

Continue Reading

Contoh Surat Pengesahan Majikan – Untuk Apply Green Book

Akhirnya kita sudah melangkah ke tahun 2020. Tahun yang penuh dengan impian sesuai dengan Wawasan 2020. Tak apa la, kalau Malaysia masih tak dapat mencapai Wawasan negara maju pada tahun 2020 ni, yang penting wawasan diri sendiri tu kena ada.Sebagai pengamal keselamatan dan kesihatan pekerjaan, atau safety officer tentu sekali wawasan kita nak mendapatkan pengiktirafan daripada DOSH kan. Lebih glamour lagi dapatkan title Green Book atau Yellow Book holder. Saya…

Continue Reading

HSSE Day 2019

Dalam tulisan saya sebelum ni, saya ada highlight yang kerja safety ni agak unik, mencabar dan juga seronok. Sebab apa, kita bukan saja kena jalankan tugas-tugas sebagaimana yang dikehendaki dalam akta atau dalam LOE, tapi lebih dari itu. Salah satu tugas safety yang tak tertulis dalam undang-undang atau LOE adalah menjadi event organizer :) Antara event yang kita kena organize seperti HSSE Day, kempen berkaitan keselamatan dan juga Corporate Social…

Continue Reading

Perubahan Format & Syarat Peperiksaan Site Safety Supervisor

Sebelum ini saya sudah berkongsi tentang perubahan format untuk ujian SHO NIOSH yang akan berkuatkuasa pada 1 November 2019. Selain ujian SHO, terdapat sedikit perubahan format dan juga syarat untuk menduduki peperiksaan bagi Site Safety Supervisor (SSS) atau Penyelia Keselamatan Tapak Bina. Perubahan ini juga akan berkuatkasa pada 1 November 2019. Syarat Baharu Menduduki Peperiksaan Site Safety Supervisor Jika anda bercadang untuk mengikuti kursus Penyelia Keselamatan Tapak Bina (SSS), pastikan…

Continue Reading

Perubahan Format Ujian SHO NIOSH

Anda sudah selesai menduduki kursus Safety and Health Officer (SHO) atau Site Safety Supervisor (SSS)? Tahniah! Saya pasti langkah anda seterusnya adalah untuk menduduki peperiksaan samada SHO atau pun SSS. Selamat menduduki peperiksaan dan semoga boleh lulus untuk semua kertas peperiksaan SHO atapun SSS. Berkuatkuasa 1 November 2019, ada sedikit perubahan format bagi peperiksaan SHO dan SSS. Pada pendapat saya, ia merupakan satu langkah yang baik bagi memudahkan para peserta…

Continue Reading

Kenapa SHO kena tahu apa itu Hazards vs Risk vs Danger?

Tidak dinafikan kadang-kadang masih ada juga yang bergelar "Safety Officer" keliru dan tidak dapat membezakan apa itu Hazard Risk dan Danger. Dalam bidang safety, 3 perkataan ini merupakan mantera atau perkara wajib seseorang safety officer atau practitioner kena tahu dan faham. Apa itu Hazards: Kalau mengikut definasi OHSAS18001:2007, hazards merupakan “Source or situation or act with a potential for harm in terms of human injury or ill health or a…

Continue Reading

Cara untuk renew Green Book

Salam Malaysia Baru kepada semua. Kali ini saya nak berkongsi sedikit pengalaman bagaimana cara untuk renew Green Book atau pendaftaran Pegawai Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan dengan DOSH. Untuk makluman, lebih kurang sejak 3 tahun yang lepas, DOSH telah beralih kepada sistem online, dimana semua urusan pendaftaran,pembaharuan kompetensi,laporan kemalangan atau pendaftaran tempat kerja dilakukan secara online. Secara tepat, ia dilakukan melalui portal yang dinamakan MyKKP Bagi anda yang belum mempunyai akaun…

Continue Reading

Effective Safety & Health Communication

Pada 16-17 April 2018 yang lalu saya telah menghadiri Kursus "Harnessing The Effective Safety & Health Communication" yang dianjurkan oleh My SHEQA Group Sdn Bhd di Promenade Hotel Bintulu. Kursus ini telah disampaikan oleh penceramah yang tidak asing lagi iaitu Tuan Aliasman Morshidie. Nama beliau bukan asing lagi dikalangan HSE Practitioner dan secara peribadi ini merupakan kali pertama saya menimba ilmu daripada seorang OSH Profesional yang bukan sahaja humble bahkan…

Continue Reading

Tips Untuk Temuduga Jawatan Safety Bagi Freshie

Tips interview untuk Safety & Health Officer? Coretan kali ini saya nak berkongsi sedikit tips untuk para freshie dalam bidang Safety ni antara contoh-contoh soalan yang kerap ditanya sewaktu temuduga untuk jawatan safety. Bukan senang nak cari kerja sekarang ni, dalam bidang safety pun saingannya tetap ada. Tapi jangan risau bukan semua majikan atau company nak ambil otai-otai, salah satu sebabnya memang para otai ni bila sebut pasal gaji memang…

Continue Reading
  • 1
  • 2
Close Menu