Effective Safety & Health Communication

Pada 16-17 April 2018 yang lalu saya telah menghadiri Kursus "Harnessing The Effective Safety & Health Communication" yang dianjurkan oleh My SHEQA Group Sdn Bhd di Promenade Hotel Bintulu. Kursus ini telah disampaikan oleh penceramah yang tidak asing lagi iaitu Tuan Aliasman Morshidie. Nama beliau bukan asing lagi dikalangan HSE Practitioner dan secara peribadi ini merupakan kali pertama saya menimba ilmu daripada seorang OSH Profesional yang bukan sahaja humble bahkan…

Continue Reading

Sudah Claim RM500 Percuma Dari Kerajaan Untuk Anak Anda?

Anda sudah claim RM500 percuma dari kerajaan untuk anak anda? Jika belum jangan lepaskan peluang untuk dapatkan RM500 secara percuma daripada kerajaan ya. Macam mana cara nak dapatkan RM500 secara percuma ni?Jika anda mempunyai anak yang berumur 7 – 12 tahun, anda layak untuk mendapat RM500 secara percuma daripada kerajaan jika anda menyimpan di dalam SSPN1M dan akaun anak anda telah mencapai simpanan RM500 untuk tahun 2018.Apa itu SSPN1M?SSPN1M adalah…

Continue Reading

Tips Untuk Temuduga Jawatan Safety Bagi Freshie

Tips interview untuk Safety & Health Officer? Coretan kali ini saya nak berkongsi sedikit tips untuk para freshie dalam bidang Safety ni antara contoh-contoh soalan yang kerap ditanya sewaktu temuduga untuk jawatan safety. Bukan senang nak cari kerja sekarang ni, dalam bidang safety pun saingannya tetap ada. Tapi jangan risau bukan semua majikan atau company nak ambil otai-otai, salah satu sebabnya memang para otai ni bila sebut pasal gaji memang…

Continue Reading

Cara Daftar dan Aktifkan Myasnb Online

Mungkin anda sudah tahukan, sejak pertengahan tahun 2017, ASB sudah meningkatkan sistem perkhidmatan mereka dengan memperkenalkan sistem Myasnb. Apa sebenarnya Myasnb ni? Ia merupakan portal atas talian untuk memudahkan urusan pengguna berkaitan dengan pelaburan amanah saham. Sebelum anda boleh menggunakan sistem tersebut anda kena daftar dan aktifkan akaun myasnb terlebih dahulu Kelebihan menggunakan MyasnbApa kelebihan atau kegunaan Myasnb ini? Dengan mengaktifkan portal Myasnb ini, anda boleh melakukan transaksi berikut di…

Continue Reading

Cara Menambah Pelaburan ASB Melalui Sistem Online Myasnb

Semalam saya berhajat nak pergi Bank salah satu agen untuk ASB untuk menambah sedikit pelaburan ASB. Sebelum pergi macam biasa saya akan text kawan saya yang kerja kat bank ni, samada sistem ASB ok ke tak. Ye la..kekadang bila dah sampai bank, sistem ASB down pula. Lebih kurang setengah jam kemudian baru kawan saya reply, dia kata dia cuti la pula. Jadi saya  batalkan la hasrat nak pergi bank. Hari…

Continue Reading

Tanggungjawab Site Safety Supervisor

Ok guys, sebagaimana yang dijanjikan sebelum ni dalam coretan Tugas Seorang Pegawai Keselamatan dan Kesihatan, kali ini saya cuba untuk mengupas pula berkaitan dengan tugas-tugas seorang ‘Site Safety Supervisor’. Ada beza ka tugas-tugas SHO/SSS ni? Kalau ikut kehendak undang-undang memang ada bro. Cuma bila sampai bab kerja, kekadang tu rojak dan ABC selalu nya sudah menjadi kemestian. Sebelum pergi lebih lanjut, mari kita lihat dahulu apa sebenarnya perbezaan yang ketara…

Continue Reading

25 Hotel Terbaik Di Seluruh Dunia Tahun 2018

Hotel terbaik di seluruh dunia? Wow..Anda ingin pergi melancong dan ingin tinggal di hotel terbaik? Kami dedahkan 25 hotel terbaik di dunia pada tahun 2018 mengikut undian yang dijalankan oleh TripAdvisor. So apa lagi, jika anda pergi ke destinasi berikut, mungkin anda boleh tinggal di salah satu hotel terbaik di dunia. Viroth's Hotel, Siem Reap Combodia Menduduki tempat pertama Hotel Terbaik (1) Di Dunia Hotel ni mendapat 9.8 rating oleh…

Continue Reading

8 Aktiviti Terbaik Untuk Dilakukan Di Bangkok Bersama Anak Anda

Belum pasti lagi nak pergi cuti kat mana bersama anak anda? Jika anda belum ada idea, kami kongsikan 8 aktiviti terbaik yang anda boleh lakukan ketika berkunjung ke Bangkok bersama anak anda. Tidak ramai yang tahu bahawa Bangkok boleh menjadi destinasi yang menyeronokkan untuk keluarga lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anak yang masih kecil. Bangkok mempunyai banyak tarikan mesra kanak-kanak yang akan memberi anda sekeluarga pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Bagi…

Continue Reading

Harga Bitcoin & Cryptocurrency Terus Menjunam

Harga bitcoin mata wang digital bersama-sama dengan mata wang cryptocurrency lain mengalami tekanan jualan baru-baru ini pada hari Isnin memandangkan kebimbangan terhadap tindakan pengawalseliaan terus meningkat. Bitcoin didagangkan $ 10,514.00 pada 08:55 AM ET (13:55 GMT) di pertukaran Bitfinex, daripada paras tertinggi awal $ 11,886. Ethereum , cryptocurrency terbesar kedua di dunia pasaran, didagangkan pads $ 960.9 di pertukaran Bitfinex, turun sekitar 13%. Sementara itu, token XRP Ripple didagangkan pada…

Continue Reading

Pakej Percutian Bandung 2018 4Hari 3Malam

Anda sedang merancang untuk pergi ke Bandung? Jika ya, tahniah kerana kami menyediakan Pakej Percutian ke Bandung. Kami bekerjasama dengan local Bandung travel provider untuk menyediakan perkhidmatan terbaik bagi anda sepanjang berada di Bandung. Selain itu kami menawarkan harga yang berpatutan untuk Pakej Percutian Bandung 2018. Jika anda belum pernah pergi ke Bandung, pengangkutan merupakan perkara pertama yang anda harus fikirkan. Ini kerana kebanyakan destinasi pelancongan yang menarik di Bandung…

Continue Reading
Close Menu