Harga Bitcoin & Cryptocurrency Terus Menjunam

Harga bitcoin mata wang digital bersama-sama dengan mata wang cryptocurrency lain mengalami tekanan jualan baru-baru ini pada hari Isnin memandangkan kebimbangan terhadap tindakan pengawalseliaan terus meningkat.

Bitcoin didagangkan $ 10,514.00 pada 08:55 AM ET (13:55 GMT) di pertukaran Bitfinex, daripada paras tertinggi awal $ 11,886.

Ethereum , cryptocurrency terbesar kedua di dunia pasaran, didagangkan pads $ 960.9 di pertukaran Bitfinex, turun sekitar 13%.

Sementara itu, token XRP Ripple didagangkan pada $ 1.21 pada pertukaran Poloniex, 14% lebih rendah pada hari sebelumnya.

Harga mata wang digital jatuh pada sesi sebelumnya selepas banyak bank pusat India menggantung akaun tukaran mata wang kritikal dalam tindakan keras terhadap perdagangan mata wang digital.

Bank Negara India, Axis Bank, HDFC Bank, ICICI Bank dan Yes Bank dilaporkan telah menutup atau mengehadkan aktiviti pada akaun yang terikat dengan perdagangan bitcoin.

Di tempat lain, agensi berita Yuto Korea Selatan melaporkan hari Ahad bahawa pemerintah merancang untuk meminta bursa cryptocurrency untuk berkongsi data transaksi pengguna dengan bank sebagai bagian dari percanggahan pada perdagangan cryptocurrency.

Bank-bank dijangka memperkenalkan sistem itu, yang akan menjadi “pengukuran penguatkuasaan cukai,” akhir bulan ini atau awal bulan depan, kata laporan itu, memetik seorang pegawai pihak berkuasa kewangan yang tidak dinamakan.

Satu lagi laporan oleh Yohnap pada hari Isnin berkata kerajaan akan mengenakan cukai sehingga 24.2% cukai pendapatan korporat dan tempatan dari bursa cryptocurrency tahun ini.

Bulan lalu, kerajaan mengharamkan pembukaan akaun maya baru bagi pelabur cryptocurrency dan memerlukan peniaga mata wang virtual untuk menukar akaun maya mereka kepada nama sebenar.

Pemerintahan Korea Selatan sedang mengkaji pelbagai pilihan untuk memecah perdagangan cryptocurrency, termasuk penutupan penutupan bursa cryptocurrency dan penutupan hanya yang bertindak secara haram.

Dagangan cryptocurrency di Korea Selatan adalah sangat spekulatif dan mata wang digital sering diniagakan pada premium, bermakna mereka berharga jauh lebih tinggi di bursa negara daripada di tempat lain di dunia.

Negara ini adalah salah satu daripada pasaran terbesar untuk syiling utama seperti bitcoin dan ethereum.