HSSE Day 2019

HSSE Day 2019

Dalam tulisan saya sebelum ni, saya ada highlight yang kerja safety ni agak unik, mencabar dan juga seronok. Sebab apa, kita bukan saja kena jalankan tugas-tugas sebagaimana yang dikehendaki dalam akta atau dalam LOE, tapi lebih dari itu. Salah satu tugas safety yang tak tertulis dalam undang-undang atau LOE adalah menjadi event organizer 🙂 Antara event yang kita kena organize seperti HSSE Day, kempen berkaitan keselamatan dan juga Corporate Social Responsibility (CSR)

Saya nak belanja sikit some of pictures semasa HSSE Day yang telah dianjurkan oleh syarikat tempat saya keja baru-baru ni. Mana tahu dapat jadi modal idea untuk rakan-rakan safety untuk you organize your HSSE Day in future.

Dance
"Let Dance with Wendy"

Our first activity selepas safety briefing and doa recital adalah buat exercise sikit. Aktivity ni kami nama kan “Let Dance with Wendy”. Participants enjoy it, including our management and client, we have a good exercise early in the morning. Lepas menari, ofcourse tak lengkap acara kalau takde welcoming remark. During this event, we are glad our CEO dapat bersama kami and gave his welcoming remark.

Welcoming Remark by our CEO
Ribbon Cutting symbolic launching of HSSE Day
HSSE Day
HSSE Day officially launched

Selepas mendengar amanat dari CEO, we proceed with launching of our HSSE Day. We make it simple, we invite all our VIPs, (client, management team & business partner) to cut the ribbon as a symbolic. Lepas tu we display a video related to our theme. Oh ya, lupa nak mention, tahun ni committee member decide our theme “Mental Illness is Not a Joke”. So all our activities kena relate back to our theme. 

Mental Health
Mental Health Awareness by Dr Ravi
Mental Tower
Our colleagues build their "Mental Tower"
Stress Management
Workplace Stress Management talk by Dr David

Untuk mengelakkan peserta sentiasa memberi perhatian, you need to design the activity yang boleh menarik perhatian mereka. So selain daripada mendengar ceramah berkaitan dengan Mental Health, kami buat akivity “Mental Tower”. Setiap pasukan diberi bahan seperti 500gm dry spaghetti, marshmallow, selotape 15cm, satu biji ping pong dan juga telur. Pasukan yang dapat membina ‘Mental Tower’ paling tinggi dan dapat menempatkan telur dan biji ping pong kat atas struktur tersebut dikira sebagai pemenang. Selain game, kami juga ada lucky draw. In the same time, kami juga mengambil kesempatan untuk menghargai rakan-rakan kami yang telah bekerja dengan selamat. Antara anugerah yang kami berikan seperti “The Best and Most UAUC Submission” dan juga “HSSE IDOL”. Mental Kahoot with Andrew merupakan antara sessi yang ditunggu-tunggu para peserta. 

Kahoot
Mental Kahoot with Andrew
Committee Member

Untuk memastikan kejayaan sesuatu event tersebut, perkara paling penting adalah kerjasama, well coordination and respect each other idea. We can argue and fight it part of our daily work, to achieve our common goal but don’t take it personal. Congratulation and thank you to my team for their hard work to make our HSSE Day this year a successful event. 

Download FREE HSE Report Tempate
Enter your email address and click on Download Now button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else

Leave a Reply

Close Menu