Panduan dan Size Template Banner YouTube tahun 2020

Panduan dan Size Template Banner YouTube tahun 2020

Panduan Ukuran dan Dimensi Banner YouTube ini memberi anda semua maklumat yang diperlukan mengenai Banner Youtube yang perlu anda ketahui semasa membuat reka bentuk banner yang menarik untuk Saluran atau Channel YouTube anda bagi tahun 2020

Apa itu ?

Banner YouTube (juga dikenal sebagai “YouTube Channel Art ” atau ” YouTube Header Image “) adalah gambar sepanduk besar pertama yang anda lihat di bahagian atas halaman channel anda. Ia biasanya digunakan untuk membuat channel anda kelihatan lebih profesional atau berjenama

Berapa Ukuran Yang Sesuai ?

  • Ukuran Banner YouTube yang disyorkan: 2560 x 1440 piksel
  • Dimensi minimum untuk dimuat naik: 2048 x 1152 piksel
  • Kawasan Selamat untuk Logo dan Teks: 1546 x 423 piksel
  • Lebar minimum: 2560 x 423 piksel
  • Saiz Fail Maksimum: 6MB

Di atas adalah gambaran ringkas mengenai ukuran banner YouTube, tetapi saya syorkan anda terus membaca untuk mengetahui setiap bahagian dimensi banner secara terperinci. Terdapat banyak maklumat penting yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan YouTube Channel Art yang sempurna seperti di bawah:

Panduan dan Size Template Banner YouTube tahun 2020

Mempunyai Banner atau Channel Art YouTube yang menarik merupakan salah satu tip untuk menjadikan channel anda nampak lebih profesional, ia juga merupakan salah satu perkara penting yang anda perlu buat selepas membuat akaun YouTube Channel. 

Dalam panduan ini, saya akan membincangkan semua perkara mengenai ukuran Banner Channel YouTube yang boleh membantu anda membuat YouTube Channel Art dengan dimensi dan ukuran fail yang betul untuk pelbagai gadget seperti TV, Laptop/Desktop dan juga Smartphone

Mari kita mulakan… sebelum tu, anda juga mungkin berminat dengan artikel dibawah 🙂 

Berapa Ukuran Yang Sesuai ?

Menurut garis panduan YouTube ukuran Banner YouTube terbaik ialah 2560 x 1440 piksel (lebar x tinggi), dengan dimensi minimum 2048 x 1152 piksel. Kawasan selamat untuk meletakkan logo dan teks anda ialah 1546 x 423 piksel, dan ukuran fail banner adalah 6MB atau lebih kecil.

Banner channel kelihatan berbeza pada paparan laptop/desktop, smartphone dan TV – gambar yang lebih besar akan di ‘çrop’. Untuk hasil terbaik di semua peranti, saya syorkan anda memuat naik gambar berukuran 2560 x 1440 piksel.

Berikut adalah templat YouTube Channel Art yang boleh membantu anda untuk memahami dengan lebih baik.

Contoh Pada Paparan Berbeza

Mungkin anda pernah perasan kan, kenapa Banner YouTube anda tak sama bila dipaparkan pada laptop dan smartphone atau TV sebelum ni. Ya, sebagaimana yang dinyatakan diatas, ini kerana paparan pada setiap peranti tersebut mempunyai ukuran yang berbeza, oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk anda meletakkan design pada ukuran yang tepat. 

Contoh Paparan Di TV

YouTube TV membolehkan anda menonton video YouTube di TV. Apabila pengunjung melihat saluran atau channel anda di TV, keseluruhan gambar banner  YouTube dipaparkan di latar belakang. Oleh itu, YouTube sangat mengesyorkan untuk memuat naik gambar berukuran 2560 x 1440 piksel untuk paparan TV.

Contoh Paparan Di Desktop / Laptop

Komputer atau komputer riba juga mempunyai resolusi skrin yang berbeza, dan YouTube mempunyai dimensi Channel Art yang berbeza dari peranti lain. Kawasan paparan untuk komputer dan komputer riba ialah 2560 x 423 piksel. Gambar berikut adalah contoh untuk menunjukkan kepada anda bagaimana rupa Banner / Channel Art pada skrin desktop / laptop.

Contoh Paparan Di Smartphone / Tablet

Kawasan selamat Banner YouTube memainkan peranan penting ketika menyalurkan paparan di telefon bimbit. YouTube mengesyorkan agar teks dan logo anda berada di kawasan yang selamat (iaitu, 1546 x 423 piksel), terutamanya untuk peranti mudah alih. Ini bagi memastikan maklumat yang anda ingin paparkan dapat dilihat dengan jelas pada paparan channel art menggunakan smartphone atau tablet. 

Mengapa Penting?

YouTube adalah enjin carian kedua terbesar selepas Google dan platform perkongsian video paling popular di web. Menurut Statista, YouTube mempunyai 2 bilion penonton setiap bulan di seluruh dunia pada Mei 2019. Jumlah penonton YouTube di Amerika Syarikat sahaja dianggarkan sekitar 210 juta pada tahun 2022, meningkat daripada 192 juta pada tahun 2018.

Berdasarkan penyelidikan yang dibuat oleh YouTube, lebih dari 1.9 bilion pengguna yang mengunjungi YouTube setiap bulan, dan setiap hari menonton lebih dari satu milion jam video dan menghasilkan berbilion tontonan. Lebih daripada 70% masa tontonan di YouTube berasal dari smartphone.

Contoh atau Amalan Baik Untuk atau Channel Art

Pada tahun 2020, YouTube merupakan antara paltform terbaik untuk para startup, perniagaan kecil, influencer, gamers, vloggers bahkan sesiapa sahaja yang berminat untuk menjana pendapatan secara online.

Sesiapa sahaja boleh membuat akaun Channel YouTube dan menjadi YouTuber yang berjaya. Untuk mencapai kejayaan di YouTube, anda juga harus mempunyai channel yang profesional dan kandungan yang bermaklumat.

Reka bentuk Channel Art YouTube adalah perkara pertama yang akan diperhatikan oleh penonton setelah mereka membuka channel YouTube tersebut. Oleh itu, pemilik channel perlu membuat reka bentuk  yang menarik untuk mewujudkan kesan unik dan menarik dalam fikiran penonton. Jadikan channel art anda nampak menarik, crispy, dan elegan, bersama dengan kandungan maklumat yang berkualiti.

Let see beberapa amalan atau contoh Channel Art YouTube yang boleh menarik perhatian pengunjung.

01] Gunakan Logo Anda

Logo dianggap sebagai tanda lahir atau birthmark Channel YouTube. Saluran yang berbeza mempunyai pelbagai jenis logo bergantung pada kandungan, utiliti channel, dan popularitinya. Sebagai contoh, Film Core adalah Channel YouTube yang popular yang mempunyai reka bentuk seni video roll sebagai logo.

Selain itu, Tyler ‘Ninja’ Blevins yang merupakan channel gamer untuk pertempuran mempunyai Channel YouTube profesional dengan logo wajah ninja biru. Unbox Therapy adalah channel yang menampilkan semua jenis gadget yang menarik dan mempunyai logo ringkas dengan nama channel dibuat menggunakan huruf tebal.

Mumbo Jumbo adalah saluran popular yang memfokuskan kepada permainan Minecraft dan mempunyai wajah misai sebagai logo.

02] Gunakan Gambar / Photo Anda Sendiri

Reputasi dalam talian adalah mengenai penggunaan ikon berwarna-warni dan menawarkan kualiti kandungan dengan tepat. Oleh itu, untuk memiliki ranking media sosial yang tinggi, seseorang mesti memaparkan channel dengan reka bentuk seni kreatif dan grafik yang menarik.

Sebagai contoh, Fitness Blender adalah channel yang mendapat sambutan tinggi yang telah mencipta imejnya yang unik dengan menawarkan 600+ video senaman percuma dan petua pemakanan.

Channel, GaryVee , yang menyediakan satu set video inspirasi yang mengagumkan di YouTube dan beliau merupakan pengarang New York Times Bestselling selama lima kali.

Selain itu, Dan Lok adalah pembicara motivasi di TEDx, yang telah memotivasikan ribuan orang dengan kata-katanya dan mempunyai saluran YouTube dengan lebih dari 2.15 juta pelanggan

03] Gunakan 'Tagline'

Tagline adalah frasa yang menerangkan dengan jelas keseluruhan produk atau channel dalam beberapa perkataan. Oleh itu, pemilik channel YouTube perlu menambahkan slogan yang eksklusif yang dapat menarik perhatian penonton baru dengan serta-merta.

Sebagai contoh, iJustine adalah Channel YouTube yang luar biasa yang mempunyai slogan ringkas tetapi elegan ‘ Tech, Travel, Gaming, Food, Fun 🙂 ‘ dan menawarkan pelbagai jenis vlog yang berkaitan dengan alat teknologi, memasak, dan banyak lagi.

Begitu juga, UrAvgConsumer adalah saluran yang berkaitan dengan teknologi yang menawarkan pendapat hebat mengenai alat IT dan mempunyai slogan ‘ Easy To Understand Tech Videos ‘.

Juga, TED adalah saluran YouTube inspirasi terkenal di dunia yang mempunyai pelanggan channel lebih dari 15.6 juta dan mempunyai slogan yang indah ‘ Ideas Worth Spreading ‘.

04] Gunakan Gambar Kolaj (Collage)

Kolaj adalah kaedah estetik untuk mewakili channel anda dengan memberikan beberapa sekilas kandungannya dalam bentuk gambar. YouTube mementingkan kualiti dan keanggunan, dan kolaj adalah kaedah sempurna untuk menggabungkan kandungan berkualiti dan persembahan yang elegan.

Sebagai contoh, Florina Fitness adalah channel YouTube kecergasan yang menawarkan petua dan teknik hebat untuk membina fizikal yang sihat. Saluran ini mempunyai channel art yang dibuat dalam bentuk kolaj yang telah mencipta imej channel yang mengagumkan di YouTube.

Selain itu, Tech Insider adalah channel lain yang telah menggunakan teknik kolaj merangkap panji untuk menawarkan pandangan mengenai inovasi teknologi baru.

FunForLouis adalah channel YouTube vlog pelancongan yang mempunyai beberapa karya seni yang indah yang digabungkan dengan beberapa grafik gambar yang berkaitan dengan perjalanan untuk memberikan intipati perjalanan kepada penonton.

05] Jadual Penerbitan

Menjadualkan video anda adalah cara yang baik untuk terus berhubung dengan pelanggan anda. Gordan Ramsay , seorang chef Amerika yang profesional, mengeluarkan video YouTube sekali seminggu.

Begitu juga, ScottHermanFitness menawarkan video biasa setiap hari, yang menawarkan petua untuk menghilangkan lemak, senaman, latihan kekuatan, peningkatan otot, dan banyak lagi.

06] Menggunakan Media Social

Menggunakan akaun media sosial anda di Channel YouTube dianggap sebagai cara pintar untuk berhubung dengan pelanggan anda di laman rangkaian lain.

Sebagai contoh, Marques Brownlee telah merujuk YouTube Learning Channel dan Watch Now untuk pelanggannya yang ingin terus berhubung dengan videonya yang akan datang di laman web dalam talian yang lain.

Selain itu, Kurzgesagt – In a Nutshell , adalah channel YouTube yang optimis yang menawarkan kandungan berkualiti dalam pelbagai isu dan mempunyai kehadiran media sosial di Instagram, Twitter, dan Patreon.

Oleh itu, semua amalan reka bentuk YouTube Channel Art yang disebutkan di atas membolehkan pilihan tanpa had untuk membuat grafik seni yang hebat untuk pelanggan. Setiap reka bentuk YouTube Channel Art adalah unik mengikut spesifikasi pelanggan. Reka bentuk Channel Art ini menjadikan saluran anda kelihatan luar biasa dengan fon kecil yang comel dan coretan grafik. Jika anda ingin menjadikan channel YouTube anda nampak lebih profesional boleh lah cuba aplikasikan salah satu contoh seperti diatas. 

Bagaimana Nak Buat YouTube Banner

Saya akan bincangkan 4 cara bagaimana anda boleh membuat YouTube Banner

1] Gunakan Kemahiran Grafik Design Anda

Good news is, kalau anda ada skill untuk membuat grafik design, anda dapat mereka YouTube Channel Art atau Banner anda sendiri. Terdapat banyak software untuk grafik design di pasaran yang anda boleh gunakan seperti Adope Photoshop, GIMP dan apa-apa grafik design software yang lain. Jika anda tak ada kemahiran tersebut, jangan risau anda masih boleh belajar bagaimana nak buat simple grafik design. Tapi takpa, jika tak berminat juga, mungkin ia mengambil sedikit masa untuk belajar, anda boleh gunakan kaedah lain seperti dibawah ini.

2] Online YouTube Banner Maker (Buat Banner YouTube Dalam Talian)

Anda boleh gunakan website dalam talian yang menyediakan editing tool seperti SNAPPA ataupun FOTOR untuk mereka YouTube Banner anda. Proses nya pun agak simple, you just need to create account, kemudian pilih design yang sesuai dan just follow the step. 

3]Gunakan Template Sedia Ada di Dalam Talian

Ini merupakan proses yang paling simple bagi yang tak biasa membuat grafik design samada menggunakan software atau online editing, anda boleh gunakan template yang sudah ada dan ubah sedikit untuk disesuaikan dengan channel anda. Namun begitu, ada kemungkinan design channel anda akan nampak lebih kurang sama dengan channel lain 🙂 

4]Hire Andrew to get your personal, unique & different from other

Ini saya tak galakkan sangat bagi yang tak nak keluarkan modal a.k.a money. Takda la saya charge mahal sangat, depend dengan design dan juga urgency. Price starting from RM20 per design, anda akan dapat 

  • Fully customize YouTube Channel Art / Banner (100% guaranty tak sama dengan channel lain)
  • Anda akan dapat file dalam bentuk jpg & png
  • Sebagai bonus juga, saya akan berikan anda file dalam bentuk PSD atau xcf, so next time anda boleh edit sendiri jika nak tukar banner. Simple jer, just tekan simbol Whatsaap kat bawah tu untuk hubungi saya. 

Semoga perkongsian diatas dapat memberi anda sedikit idea bagaimana untuk membuat pilihan bagi Youtube Channel Art anda. Jika anda belum ada YouTube Channel, saya ada kongsikan video bagaimana cara nak buat YouTube Channel. Selain tu, jika anda serious nak kembangkan channel anda, mungkin anda berminat dengan TubeBuddy, saya juga gunakan TubeBuddy dan hasil nya agak menarik.