Tips Untuk Temuduga Jawatan Safety Bagi Freshie

Tips Untuk Temuduga Jawatan Safety Bagi Freshie

Tips interview untuk Safety & Health Officer?

Coretan kali ini saya nak berkongsi sedikit tips untuk para freshie dalam bidang Safety ni antara contoh-contoh soalan yang kerap ditanya sewaktu temuduga untuk jawatan safety. Bukan senang nak cari kerja sekarang ni, dalam bidang safety pun saingannya tetap ada. Tapi jangan risau bukan semua majikan atau company nak ambil otai-otai, salah satu sebabnya memang para otai ni bila sebut pasal gaji memang demand agak tinggi. So bagi majikan yang budgetnya agak terhad, mereka prefer juga hire yang freshie. Saya cuba untuk kongsikan sedikit tips interview untuk safety & health officer lebih-lebih lagi kepada freshie yang baru ingin memulakan kerjaya di dalam bidang safety.

Selepas selesai mengambil kursus Safety & Health Officer atau Site Safety Supervisor, sudah pasti langkah seterusnya adalah apply kerja safety kan. Pasti ramai yang teruja bila pertama kali dipanggil interview untuk jawatan safety. Perasaan berdebar tu juga pasti ada kan, ialah apa agaknya soalan berkaitan safety yang panel interview akan tanya ya.

Lain panel yang interview lain pula soalannya, tapi kebanyakannya akan berkisar kepada soalan basic yang berkaitan dengan safety. Para panel ni bukan juga semuanya kejam, tak adil la kan kalau kita tanya soalan yang sama dengan otai yang dah 10 tahun experience kerja dalam bidang safety ni. Selalunya para panel akan tanya perkara berkaitan safety yang ada kaitan dengan industry mereka.

Sebagai contoh jika tuan pergi interview kat company yang buat building construction, besar kemungkinan mereka akan tanya hal-hal safety yang berkaitan dengan Akta Kilang & Jentera terutamanya yang berkaitan dengan peraturan BOWEC.

Artikel berkaitan:

Begitu juga jika tuan pergi interview kat company yang berkaitan dengan perladangan, maybe mereka akan tanya hal-hal yang berkaitan dengan chemical, NADOPOD atau welfare yang berkaitan dengan safety di dalam industry perladangan.

Antara contoh-contoh soalan yang kerap ditanya ketika interview jawatan safety

Safety Job Interview

Saya tak pasti dengan panel yang lain, tapi kebiasaanya jika saya interview para freshie, berikut merupakan antara basic questionnaires yang saya sering tanya untuk menguji kefahaman mereka dan juga my expectation how they answer it.

What you know about HSE / Safety Inspection?

  • Inspection of facility, equipment, machinery.
  • Normally done either daily, weekly or monthly
  • Use checklist and record must be kept for evidence or audit purpose

What is your understanding about HSE or Safety Plan?

  • A safety program that had been design or develop as a guideline for a certain period of time e.g either Yearly or Project Base
  • After develop the safety plan, upon agreed than need to implement the safety plan
  • Evidence of implementation should be kept for evidence or audit purpose
  • g of activity inside Safety Plan such as Workplace Inspection / HSE Awareness / HSE Committee Meeting / Site Inspection and etc

Base on your understanding, what is HSE or Safety Management System all about?

  • HSE Management System is a systematic way or process how to manage safety. Example of HSE or Safety Management system is OHSAS 18001

What is your understanding about HSE Performance or HSE Report

  • HSE Performance or report is a systematic way to report safety. It consists of few elements such as Manhours, Incidents, Highlight of Safety Activities, Number of Workplace Inspection had been done and etc.
  • Normally it submitted to management or client either weekly or monthly

What is your understanding about HSE Assurance or Audit

  • A process of verification of HSE Management System. To check either what we had plan was implemented according to our plan

Selain tu, perkara yang berkaitan dengan hal-hal berikut juga kerap ditanya oleh para panel:

  • Risk Assessment (HIRAC / JHA)
  • Toolbox Meeting
  • Safety Committee Meeting
  • Incident Reporting (either reporting to company, DOSH or other statutory requirements)
  • Legal dan statutory requirement yang berkaitan dengan safety, environment atau health

So jika anda pertama kali pergi temuduga untuk jawatan safety, boleh la study sikit agar lebih bersedia untuk menjawab soalan-soalan yang bakal di tanya para panel.

Selain daripada soalan berkaitan dengan safety, jangan lupa pula tips-tips lain yang anda perlu tahu sebelum pergi interview. Kebiasaanya sessi interview akan dimulakan oleh pihak HR dan biasanya HR pun ada favourite questions mereka and what is their expectation macam mana cara kita jawab.

Untuk part HR tu, maybe tuan/puan boleh refer kepada yang lebih pakar. Salah satu soalan kegemaran para HR mereka akan tanya “Please tell us about yourself” 😊

Ramai juga yang kantoi bab ini, lebih-lebih lagi jika mereka tak buat research. Sebagai panel kita dah dapat teka dari awal lagi jika candidate tu serius dan dah buat persediaan ke tak.

Jika anda serius dan ingin untuk dipanggil temuduga, perkara pertama yang anda kena perlu tahu ialah resume atau CV anda perlulah outstanding daripada pemohon yang lain. Selain daripada itu, kebanyakan syarikat besar sudah menggunakan sistem software khas untuk memproses CV, so jika CV anda tak mengandungi keywords yang sesuai dan tak melepasi tapisan software tersebut, besar kemungkinan permohonan anda tak sampai kepada pihak HR. Tapi tak perlu risau, anda boleh  screen CV anda online juga untuk memastikan CV anda dapat diproses oleh sistem HR. Boleh cuba perkhidmatan mereka ni untuk screen CV anda. Jika anda tak ada idea langsung nak buat CV, boleh lihat kat sini apa yang mereka boleh bantu.

Ok itu saja perkongsian untuk kali ini, semoga ia membantu rakan-rakan yang baru nak bermula di dalam bidang safety ni. Semoga tuan/puan berjaya mendapatkan kerja di dalam bidang safety.

Download FREE HSE Report Tempate
Enter your email address and click on Download Now button.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else

This Post Has 9 Comments

  1. Saya seorang pekerja kilang yang menguruskan jabatan moulding di sebuah kilang aluminium dan alumni Politeknik dalam kursus kejuruteraan awam.
    Saya berminat untuk melanjutkan pelajaran diperingkat degree occupational safety and health management di Open University Malaysia.
    Saya ingin bertanya, adakah selepas mendapatkan degree tersebut, saya perlu melalui peringkat 4 ujian yang diberikan oleh NIOSH. Atau saya boleh terus bekerja sebagai safety officer dan mendapatkan greenbook dengan mengumpul pengalaman bekerja selama 3 tahun.
    Tujuan saya bertanyakan soalan ini adalah untuk mengetahui apakah jalan yang terbaik untuk menjadi seorang safety officer yang kompeten dalam masa yang paling singkat. Saya ingin mendapatkan nasihat pakar untuk membantu saya memilih samaada sijil SHO atau degree OSH adalah sesuai untuk saya.

    Sekian,
    Terima Kasih.

    1. Hi, terima kasih kerana sudi membaca blog saya. Jika tuan ingin menjadi SHO dalam process yg singkat tuan hanya perlu ambil kursus sijil SHO, kemudian ambil ujian di NIOSH, selepas tu boleh cuba apply Green Book kat DOSH. Tuan kena ingat, 3 tahun experience tu bukan di kira dari tuan start keja sebagai SHO, sebagai contoh sebelum ni tuan mungkin salah seorang ahli jawatankuasa keselamatan & kesihatan di tempat keja tuan, so itu pun dikira penglibatan di dalam OSH. In future selepas competent jadi SHO baru ambil Degree atau lompat terus ambil Master in Safety just untuk tambah academic qualification.

      1. (In future selepas competent jadi SHO baru ambil Degree atau lompat terus ambil Master in Safety just untuk tambah academic qualification.)
        Boleh lompat terus ke master?

        1. Ya boleh tuan..depend dengan syarat2 yang di tetapkan oleh pihak University/College. Tuan boleh buat research entry requirement untuk Master dalam OSH. Sekarang ni agak ramai Uni/Kolej yang offer part time course Degree/Master dalam OSH. Than kena check juga, samada course tersebut ada MQA approved ke tak, kalau tujuan tuan nak ambil Degree/Master just untuk tambahkan kelayakan & cari keja kat company swasta, MQA not really important, tapi jika tuan berminat nak jadi Part Time Tutor atau nak apply keja with Gov atau GLC company pastikan Master/Degree tu ada MQA. Good Luck tuan 👍

          1. Selepas ambil degree OSHM di OUM, adakah saya perlu ambil exam yang diberikan oleh NIOSH utk menjadi safety officer ataupun saya boleh terus bekerja selepas tamat pengajian dan mengambil greenbook selepas mendapatkan 3 tahun pengalaman. Saya risau yang selepas menghabiskan 23k saya perlu mengambil lagi exam yang hanya perlu dibayar sebanyak 5k (Sijil daripada NIOSH). Sekiranya tidak perlu, saya ingin mengambil peringkat degree sebab saya boleh dapat degree dan hanya mengumpul 3 tahun pengalaman untuk menjadi SHO.

  2. Hi, Tuan saya ingin mendapatkan pandangan tuan mengenai pemohonan dalam panduan terbaru Green book pindaan bertarikh 17/06/2016.Dalam panduan itu ada klausa 5.1.10 yang mengatakan pada petikan terakhir untuk menyediakan bukti – bukti kerja yang disediakan sendiri oleh pemohon atau penglibatan pemohon.Soalan saya, kalau saya assign seseorang untuk buat site inspection (unsafe act & unsafe condition) dan saya sebagai head in charge akan tandatangan sebagai review or acknowledge. Adakah dokumen ini boleh digunakan untuk pemohonan green book sebagai penglibatan saya biarpun bukan saya yang menyediakan dokumen tersebut berdasarkan klausa 5.1.10 tersebut? TQ.

    Soalan 2. Sekiranya saya assign seseorang untuk melakukan tool box meeting dan saya akan menandatangani pada bahagian review or acknowledge. Adakah itu dikatakan sebagai penglibatan saya sebagai pemohon berdasarkan klausa 5.1.10 panduan terbaru pemohonan green book (petikan terakhir ….menyediakan bukti- bukti kerja yang di sediakan oleh pemohon atau penglibatan pemohon).TQ

    1. Hi tuan, terima kasih kerana komen. Berdasarkan pengalaman saya, sebaiknya2 tuan kena comply dengan arahan DOSH iaitu laporan tersebut mesti disediakan sendiri oleh tuan. Berdasarkan kes tersebut, apa yang tuan perlu buat hanya replicate report yang disediakan oleh subordinate tuan & ganti dengan nama tuan, & the report must be signed by your superior, just let ur superior know doc tersebut hanya untuk renew GB. Normally saya buat begitu, so far x ada masalah untuk renew. Thank you

      1. Thank you di atas cadangan dan nasihat yang tuan sediakan tersebut.Its a brilliant idea.haha

        1. Welcome tuan..Good luck

Comments are closed.

Close Menu